Ooit nagedacht over hoe een Leven Lang Ontwikkelen-klantreis (LLO-klantreis) eruit ziet in 2040? Wij spraken voorafgaand aan de sessie met Pim Busker en Debbie Dechesne van theFactor.e over hun visie hierop. De sessie zelf werd daarna begeleid door Debbie, Harald Middel en Sean Zuidema van het onderwijsteam van theFactor.e Tijdens de sessie nam Debbie de deelnemers aan de sessie op de Nationale LLO Conferentie mee op een interactieve verkenningstocht naar de toekomst van leren en ontwikkelen.
De LLO-klantreis
Een goed ingerichte klantreis is essentieel om succesvol Leven Lang Ontwikkelen te stimuleren. Debbie vertelde ons: "Als je wilt doorontwikkelen in je digitale aanbod, begint dat niet bij een webdeveloper die iets met code gaat doen. Het begint bij de vraag: hoe kan ik mijn doelgroep beter ondersteunen in de veranderende wensen die ze hebben?" Leren en ontwikkelen stopt niet na een diploma; het is een doorlopende reis, van middelbare school tot aan het pensioen (en wie weet daarna). Hoe zorg je ervoor dat de klantreis aansluit bij de behoeften van de moderne professional? Welke rol spelen technologie en flexibiliteit in het aanbieden van opleidingen? En hoe kunnen organisaties inspelen op deze ontwikkelingen?
De inzichten uit het LLO-benchmarkonderzoek
Tijdens de sessie deelde Debbie de belangrijkste inzichten uit het benchmarkonderzoek, wat zij jaarlijks doen in het onderwijs. Dit jaar was de benchmark gericht op bijscholing in termen van de drivers van de LLO doelgroepen en in hoeverre het aanbod van de onderwijsinstellingen hierop aansluit. Zo leerden we wat er toe doet voor de eindgebruiker en stelden we onderwijsinstellingen in staat van elkaar te leren. Het onderzoek laat zien hoe de leerreis verandert en hoe de behoefte aan flexibiliteit toeneemt. Denk aan modulaire opleidingen, gepersonaliseerd leren en flexibele startmomenten. Professionals willen in hun eigen tempo en op het juiste moment kunnen bijscholen. Maar waar zoekt deze doelgroep precies naar? Vragen als "Wie betaalt het?" en "Hoe past deze opleiding in mijn dagelijks leven?" spelen een grote rol. Uit het onderzoek kwamen 22 items naar voren waaraan digitale communicatiemiddelen moeten voldoen die voor professionals essentieel zijn bij hun keuze voor een opleiding. Interessant is dat er grote verschillen waren in hoe goed de 32 MBO en HBO onderwijsinstellingen op deze onderwerpen scoorden. Dit laat zien dat er nog veel te winnen valt in het afstemmen van het aanbod op de daadwerkelijke behoeften van de werkenden. Voor onderwijsinstellingen, werkgevers en beleidsmakers betekent dit dat ze hun aanbod hierop moeten aanpassen. Alleen door beter in te spelen op de vragen en verwachtingen van professionals kan een effectieve en toegankelijke LLO-klantreis worden gecreëerd.
Een klantreis ontwerpen met design thinking
Naast het delen van inzichten gingen deelnemers zelf aan de slag met Design Thinking, via de creatieve werkvorm Crazy 4. In slechts vier minuten noteren zij vier ideeën, elk in een apart vakje. Deze methode stimuleert snelle creativiteit door tijdsdruk en voorkomt dat ideeën te vroeg worden afgezwakt. Dit leverde mooie ideeën op, zoals: “Alumni beter betrekken” en “Een proeflokaal om met verschillende kantoren in contact te komen.” Samen brachten de deelnemers, Debbie, Harald en Sean de stappen, keuzes en mogelijke barrières van een digitale klantreis in kaart. Dit leverde nieuwe perspectieven en praktische ideeën op die direct toepasbaar zijn in de praktijk. De sessie maakte één ding duidelijk: een effectieve LLO-klantreis stopt niet bij een inschrijving of diploma, maar loopt mee met iemands hele loopbaan. Zoals Debbie treffend zei: "Iemand die nu op zoek is naar een nieuwe baan, is dezelfde persoon die over tien jaar wil doorgroeien en misschien over vijftien jaar moet re-integreren." "Organisaties kunnen op verschillende momenten een stukje meelopen en zo niet alleen professionals vooruit helpen, maar ook hun eigen doelen versterken." Pim voegt daaraan toe: "LLO is niet alleen een feestje van de scholen, het is waar de arbeidsmarkt en het onderwijs écht samenkomen. Een sterke samenwerking tussen onderwijsinstellingen en werkgevers is dan ook essentieel om professionals op elk punt in hun leerreis te ondersteunen."
Over theFactor.e, Pim en Debbie
theFactor.e is een full-service digital agency die innovatieve digitale oplossingen ontwikkelt voor, o.a. onderwijs en de arbeidsmarkt. Met een 'Human First'-aanpak zetten zij de eindgebruiker centraal in alles. Dit zie je terug in hun creatieve methodes, zoals het mobiele usabilitylab ‘Billybus’, waarmee ze direct feedback verzamelen op schoolpleinen.
Meer informatie over de benchmark lees je hier.
Debbie Dechesne
Debbie is strateeg en consultant bij theFactor.e en ondersteunt onderwijsinstellingen en organisaties binnen de arbeidsmarkt en semi overheid bij hun digitale transformatie. Ze brengt in kaart wat doelgroepen nodig hebben en vertaalt dit naar effectieve digitale oplossingen. Al bijna acht jaar zet ze haar expertise in om bruggen te slaan tussen organisaties en hun publiek. Thuis in Groningen is ze moeder van twee kinderen, die haar analytische blik ongetwijfeld scherp houden.
Pim Busker
Als marketing manager en lid van het onderwijsteam bij theFactor.e helpt Pim onderwijsinstellingen met het optimaliseren van hun digitale strategie. Hij is een van de bedenkers van de LLO-benchmark en zet zich in voor innovatie binnen het onderwijs. Onderdeel van zijn werk is het organiseren van masterclasses en evenementen om kennisdeling te stimuleren. In Groningen, waar hij woont, houdt hij zich niet alleen bezig met marketing, maar ook met tal van organisaties die hij ondersteunt op marketing en klantbelevingsvlak.

Deel ook je verhaal
Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!