Piet Kamminga: 'Met LLO het goede doen'
Als het gaat om Leven Lang Ontwikkelen, zijn we in Nederland al aardig op weg. Er gebeuren overal in ons land een heleboel mooie dingen op dit gebied. Dit verhaal is daar een goed voorbeeld van.
Piet Kamminga is (mede)eigenaar van UVTec. Zijn bedrijf neemt deel in TechHub Assen. Dé plek waar de technici van morgen worden opgeleid. Wat drijft Piet? Wat is zijn passie? Hoera voor deze gedreven ondernemer!
Wat is jouw LLO pad?
Mijn LLO pad bestaat uit informeel leren. Na mijn HBO heb ik als ondernemer door nieuwsgierig te zijn, fouten te maken en met veel vallen en opstaan mezelf kunnen ontwikkelen. Daarnaast mijn medewerkers gestimuleerd om via dezelfde weg te werken aan hun ontwikkeling.
Wat was jouw grootste uitdaging om LLO van de grond te krijgen?
Het MKB familiebedrijf waar ik tot behoor te overtuigen dat LLO niet iets engs en nieuws is, maar dat het voortborduurt op wat we altijd al deden. Dus goed voor je medewerkers zorgen zoals je dat voor familie doet: je wilt het beste voor hen. En tegelijkertijd onze publieke vrienden en grote instituties vertellen dat meer dan 95% ondernemend Nederland uit kleine bedrijven bestaat die het goede willen doen, trots zijn op het bedrijf, de medewerkers en hun omgeving. En dat het niet eerlijk is om ze over één kam te scheren met de 5% die dat niet willen, geen binding met de omgeving hebben óf uitsluitend bestaan om hun shareholders tevreden te houden.
Hoe tackelde je deze uitdaging?
Door samen met TechHub Assen een platform van MKB bedrijven te formeren die op basis van vertrouwen, gezamenlijk belang en gedeelde verantwoordelijk nadenken en waar nodig samenwerken om toekomstbestendige loopbanen te faciliteren. Loopbanen waar vacaturestromen leidend zijn, die organisaties overstijgen en een intersectoraal karakter hebben. Dat lukt redelijk goed.
Tegelijkertijd de overheid en het onderwijs overtuigen dat het niet gaat om een instituut, maar om een netwerk. Dat dit dus om netwerksturing vraagt en een structurele investering in organisatorisch vermogen. Samenwerking is vanzelfsprekend, maar gaat zeker niet vanzelf.
Wat zou jou helpen om met LLO te kunnen versnellen?
Investeringen in organisatorisch vermogen om de vraag in de regio op te halen en deze leidend te maken. Maar ook investeringen om de creativiteit van ondernemers te benutten en te leren van wat we al doen. Vaak noemen we het geen hoog over thema's als LLO, Open Hiring of Skills4Life maar valt het onder wat we zijn: we doen het goede, zorgen voor onze familie(werknemers) en houden rekening met de omgeving.
Deel ook je verhaal
Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!