Sanne schoolt zich om tot verpleegkundige: ‘Ik heb mijn passie gevonden’

Als het gaat om Leven Lang Ontwikkelen, zijn we in Nederland al aardig op weg. Er gebeuren overal in ons land een heleboel mooie dingen op dit gebied. Dit verhaal is daar een goed voorbeeld van. 

Al voor corona dacht Sanne Cabo (32 jaar) aan een carrièreswitch. Ze werkte in de horeca, maar vond daar niet meer de voldoening die ze zocht. Via ZuydSwitch besloot ze de stap naar de zorg te wagen. “Ik snap niet waarom ik dit 10 jaar geleden niet gedaan heb.”

Elf jaar lang werkte Sanne in de bediening in een grand café in Maastricht. Wat begon als een bijbaantje tijdens haar studie, werd een fulltime job. “Na het voortgezet onderwijs wist ik niet wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik international business gaan doen, omdat het een brede opleiding is. Je kunt er alle kanten mee op, denk je dan. Met bloed, zweet en tranen heb ik het diploma gehaald. Maar al snel was duidelijk dat ik er niks mee ging doen, een kantoorbaan is niets voor mij. Omdat ik er nog steeds niet uit was wat ik wel wilde, ben ik in de horeca blijven plakken.”

 

Te weinig voldoening

Dat beviel de eerste jaren goed. Sanne: “Ik vond het werk leuk en ik had veel vrijheid. Daardoor heb ik mooie reizen kunnen maken. Maar toen ik bijna 30 werd, dacht ik: dit werk wil ik niet tot mijn 70e blijven doen. Ik miste voldoening.” Ze praatte er met vrienden en familie over. “Mijn tante en nichtje werkten in de zorg, dat sprak me aan. Via via kwam ik op het spoor van de deeltijdopleiding verpleegkunde van Zuyd Hogeschool. Je gaat dan een halve dag per week naar school, de andere dagen werk je. Het leek me super interessant.”

 

Achtbaan die niet stopte

Maar toen sloeg het noodlot toe. “Ik kreeg op mijn 30e verjaardag een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De diagnose was positief. Ik kwam in een achtbaan die niet leek te stoppen. Maar dankzij operaties en bestralingen werd de rem gevonden. Ik ben nu gelukkig genezen.” De ziekte gaf Sanne de doorslag om vol voor een opleiding in de zorg te gaan. “In de periode dat ik in het ziekenhuis lag, zag ik de verpleegkundigen aan het werk. Ja, dacht ik: dat wil en kan ik ook.”

Deel ook je verhaal

Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!