Kinan (31) schoolt zich om

Enthousiaste kinan (31) als zij-instromer aan de slag in de metaal!

Arbeidsmarktcoach van Overijssels Vakmanschap Marjon Dreierink gaat een gesprek met Kinan en vraagt hem wat af en toe met moeite gaat, omdat hij nog Nederlands aan het leren is. Hij doet de inburgering taalcursus zit en moest toen nog een B1 examen doen. Maar Kinan is erg enthousiast en doet echt zijn best en dat biedt perspectief. Hij geeft zelf aan interesse voor een baan in de metaal en heeft duidelijke voorkeur voor draaien en frezen. Na een rondleiding bij het SMEOT werd zijn enthousiasme alleen maar groter, maar de taal bleef een uitdaging...

Taalbarrière
Marjon: "De taal was echt een uitdaging en onvoldoende om hem gelijk in de techniek te kunnen laten starten, het was ook vlak voor de zomer. Dat gaf ons wat tijd en wij hebben Kinan ervan kunnen overtuigen om eerst zelf aan zijn taal te werken en hem hiervoor tips en handvaten gegeven. Als hij in augustus terug zou komen en kon laten zien dat hij echt stappen had gemaakt, zouden wij ook de stap zetten om hem een technische taal training aan te bieden, zodat hij voldoende (technische) taal kennis zou hebben om een voorschakeltraject te kunnen doen.

Perspectief is belangrijk
Een behoorlijke uitdaging voor hem, maar doordat wij hem perspectief boden was hij gemotiveerd om hier zelf eerst mee aan de slag te gaan en in augustus kwam hij vol trots in zijn beste Nederlands vertellen dat hij het B1 examen gehaald had en dat hij graag alsnog in aanmerking wilde komen voor het voorschakeltraject verspaning.

Om hem hierin te ondersteunen hebben we via BTR trainingen een één op één technische taaltraining ingezet, tegelijkertijd zijn we aan de slag gegaan met het vinden van een geschikte werkgever.

Na een aantal leerzame gesprekken bij diverse bedrijven, waaruit we iedere keer weer positieve leerpunten konden halen, bleek Menzing in Haaksbergen een zeer passende werkgever voor Kinan. Fantastisch dat Menzing ook de potentie in hem ziet en hem de kans wil geven zijn eerste ervaringen op te doen in de metaalbewerking.

Geen ervaring, maar toch leven lang ontwikkelen
Kinan heeft nog weinig ervaring in de techniek, waardoor het voorschakeltraject verspanen een super mooie mogelijkheid is om de basisbeginselen van het vak te leren.

In dit geval hebben we eerst een werkgever gevonden en gaat hij nu starten met het voorschakeltraject, zodra hij deze na tevredenheid heeft afgerond, beoordelen we of hij kan starten met de volledige draai-/freesopleiding. Stap voor stap bekijken we de mogelijkheden.

Vervolgens is Kinan bij een andere werkgever Frewo in Almelo terecht gekomen, waar hij zich verder kan ontwikkelen en werk dat beter bij hem aansluit.

Dit traject is een mooi voorbeeld van de begeleiding die het Overijssels Vakmanschap biedt, ook over de lange termijn.

Deel ook je verhaal

Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!